Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

8 οκτωβρίου - Μακεδονικός Αγώνας


Στις 11 Ιανουαρίου 1830 οι μεγάλες δυνάμεις ανακήρυξαν την Ελλάδα (Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κυκλάδες) κράτος ανεξάρτητο. Η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, έμεναν στην Τουρκική κυριαρχία.
Οι Μακεδόνες όμως δεν έπαψαν να ζητούν την ένωση της Μακεδονίας με την ελεύθερη Ελλάδα.
Οι αγώνες των Μακεδόνων για την απελευθέρωση δεν σταμάτησαν. Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου αναστάτωσε τους Μακεδόνες και γενικά τους Έλληνες. Με τη συνθήκη αυτή κατακυρώθηκε η Μακεδονία στη Βουλγαρία. Οι Μακεδόνες όμως και όλοι οι Έλληνες δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να ακούσουν αυτή την εγκληματική απόφαση. Οι Μακεδόνες ένα πόθο είχαν. Απελευθέρωση.
Οι Βούλγαροι για να παραπλανήσουν τους Μακεδόνες έριξαν πολλά πονηρά συνθήματα. Όλα όμως ήταν τεχνάσματα και σκοπός τους να κρατήσουν τη Μακεδονία. Οι Μακεδόνες, που τη γη τους την έχουν ποτίσει με αίμα για να ζήσουν ελεύθεροι, τα κατάλαβαν όλα αυτά και αντέδρασαν.
Οι Τούρκοι πάλι είχαν συμφέρον να τρώγονται οι Έλληνες με τους Βούλγαρους, γιατί έτσι αυτοί θα κρατιόταν ακόμη πάνω στη Μακεδονία.
Οι Βούλγαροι σαν είδαν πως με τα τεχνάσματα δεν μπορούν να πετύχουν άρχισαν τη βία. Προ παντός τις δολοφονίες δασκάλων, παπάδων, γιατρών, εμπόρων και προκρίτων. Από το 1897 μέχρι το 1899 δολοφονήθηκαν μόνο στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης 47 Έλληνες δάσκαλοι, γιατροί, έμποροι, παπάδες.
Το 1902 δολοφονήθηκαν 187
Το 1903 δολοφονήθηκαν 283
Το 1904 δολοφονήθηκαν 368
Στους αριθμούς αυτούς δεν υπολογίζονται οι χωρικοί.
Το 1900 στέλνουν στη Μακεδονία και μικρά ένοπλα τμήματα. Οι κομιτατζήδες έτσι λεγόταν γυρνούσαν στα χωριά, εισέπρατταν τάχα φόρους ενώ λεηλατούσαν και έσφαζαν κάθε Μακεδόνα που δεν αναγνώριζε τη Βουλγαρία κυρίαρχο στη Μακεδονία. Το κομιτάτο διηύθυνε ο ίδιος ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Φερδινάνδος. Το 1902 οι Βουλγαρικές συμμορίες έγιναν πολλές και γέμισαν τη Μακεδονία. Οι δολοφονίες πολλαπλασιάστηκαν κι αυτές.
Ό τουρκικός στρατός και με τη βοήθεια των Μακεδόνων που δεν άκουγαν στα κηρύγματα των Βουλγάρων τους εξόντωσε γρήγορα. Το 1903 νέες συμμορίες πιο ισχυρές γεμίζουν τη Μακεδονία και θέλουν να ξεσηκώσουν τους Μακεδόνες σε επανάσταση κατά των Τούρκων. Οι Μακεδόνες όμως αντιστέκονται.

Η αντίσταση -Παύλος Μελάς
Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Η Μακεδονία ερημώνονταν από τις δολοφονίες, τις σφαγές και τις πυρπολήσεις των όμορφων Μακεδονικών χωριών. Έπρεπε να γίνει αντίσταση. Ό πρώτος που το σκέφτηκε αυτό ήταν ο Έλληνας πρόξενος του Μοναστηρίου Ίων. Δραγούμης, Μακεδόνας.
Την άνοιξη του 1903 ο Δραγούμης μαζί με τους Μοναστηριώτες Αργύριο Ζάχο, Θεόδωρο Μόδη και Θεόδωρο Καπετανόπουλο ίδρυσαν στο Μοναστήρι τη 'Μακεδονική Φιλική Εταιρεία'. Την ίδια εποχή οργάνωσαν και δύο σώματα, το ένα από την Καστοριά και το άλλο με τον καπετάν Κώττα από τα Κορέτσια.
Την Άνοιξη του 1904 ιδρύθηκε στην Αθήνα το Μακεδονικό κομιτάτο. Ιδρυτές ήταν 1) ο Δημ. Καλαποθάκης 2)Νικόλαος Πολίτης 3) Στέφανος Δραγούμης 4)Πέτρος Σαρόγλου 5) Ιωάννης Ράλλης κ. α.
Το Μακεδονικό κομιτάτο συγκρότησε ένοπλα σώματα από Μακεδόνες, Κρητικούς, Πελοποννησίους κ. α.
Στις 27 Αυγούστου το 1904 πέρασε τα σύνορα και μπήκε στη Μακεδονία το πρώτο τμήμα με 80 άντρες και με αρχηγό το Παύλο Μελά αξιωματικό του Ελληνικού στρατού.
Ακολούθησαν και άλλα και σε λίγο η Μακεδονία γέμισε. Οι Έλληνες άρχισαν αμέσως την καταδίωξη των Κομιτατζήδων. Ο Παύλος Μελάς με τα κατορθώματα του έγινε θρύλος. Τον Οκτώβριο του 1904 στη Σιάτιστα, σημερινό Μελά τον πρόδωσαν οι Βούλγαροι και τον περικύκλωσαν οι Τούρκοι. Πρώτος όρμησε στη μάχη. Μια σφαίρα τον άφησε νεκρό. Οι άντρες του τού πήραν το κεφάλι και το έθαψαν στο Μητροπολιτικό ναό της Καστοριάς.
Τα Ελληνικά σώματα είχαν αρχηγούς Έλληνες αξιωματικούς. Δάσκαλοι και παπάδες στέλνονταν στα Μακεδονικά χωριά και βοηθούσαν και αυτοί τον αγώνα με πληροφορίες και στρατολογία.
Τα ελληνικά σώματα μάχονταν και με τους Βούλγαρους και με του Τούρκους. Οι δολοφονίες πλήθαιναν. Ό Δεσπότης των Γρεβενών Αιμιλιανός και του Πραβίου Αιμιλιανός και αυτός, δολοφονήθηκαν. Ό Μακεδονικός αγώνας ήταν σκληρός και κράτησε μέχρι το 1908.
Τον Ιούλιο του 1908 οι Νεότουρκοι στη Θεσσαλονίκη επαναστάτησαν κατά του Σουλτάνου και επέβαλαν το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα έδινε Ισότητα, Αδελφότητα και Ελευθερία στους λαούς της Τουρκίας ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία. Ο Μακεδονικός αγώνας τελείωσε. Τα ένοπλα τμήματα τα Ελληνικά και τα Βουλγαρικά διαλύθηκαν.
Αυτός είναι ο Μακεδονικός Αγώνας. Αυτός κράτησε τη Μακεδονία και προετοίμασε την προέλαση των Ελληνικών στρατευμάτων το 1912.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου