Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μουσικό ταξίδι


Ελάτε να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν, να   ακούσουμε 
προσεκτικά τους θορύβους της φύσης και να παίξουμε μουσική χτυπώντας μια κατσαρόλα, 
φυσώντας ένα καλάμι
 ή τραβώντας τη χορδή του τόξου…


Ο πρωτόγονος άνθρωπος άκουγε πολύ προσεκτικά όλους τους θορύβους της φύσης. Άκουγε τον άνεμο, τη θύελλα, τη γάτα να νιαουρίζει, το σκύλο να γαβγίζει και τα πουλάκια να κελαηδάνε  και προσπαθούσε να τα μιμηθεί. Στην προσπάθειά του να αντιγράψει τα πουλάκια έβγαλε από το στόμα του τον πρώτο μουσικό ήχο «το σφύριγμα».


Στη συνέχεια ο άνθρωπος για να καλύψει τις ανάγκες του, έφτιαξε εργαλεία για να σκάβει και όπλα για να κυνηγά. Τα εργαλεία αυτά έβγαζαν διάφορους ήχους. Με τη βοήθεια των εργαλείων αυτών μετά από λίγο καιρό γεννήθηκαν και τα πρώτα «μουσικά» όργανα.

Το κούφιο κλαδί και το κόκαλο γίνονται αυλοί, το τεντωμένο δέρμα γίνεται τύμπανο και η χορδή του τόξου γίνεται χορδή κιθάρας.

Πως θα φτιάξεις ένα κυλινδρόφωνο

Υλικά: κουτάκια κυλινδρικά από πατατάκια, κοπίδι, χαρτόνι κανσόν σε διάφορα χρώματα, χαρτοταινία, 2 ξυλάκια για σουβλάκια, 2 σφαίρες μικρές από πιεσμένο χαρτί.

Κόβουμε τα κουτάκια σε διάφορα ύψη και τα βάζουμε δίπλα-δίπλα ξεκινώντας από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο, άλλα με το καπάκι προς τα πάνω και άλλα με τον πάτο. Τα δένουμε σφιχτά μεταξύ τους με την χαρτοταινία βάζοντας πίσω τα πιο μεγάλα και μπροστά τα μικρά. Διακοσμούμε με κανσόν χαρτόνια. Κατασκευάζουμε τα ξυλάκια όπως τα περιγράψαμε και στο τύμπανο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου